Je bevindt je nu op een gearchiveerde challenge. Deze is niet meer actief, maar je kunt wel alle berichten en pagina’s bekijken. Klik hier om de huidige challenge te bekijken of ga via ‘ARCHIEF’ naar een andere challenge.
Tips

Doe de test: wel of niet bij oud papier?

Een simpele test om te kijken of iets bij het oud papier mag, is het volgende:

 • Vraag jezelf af: is het schoon en droog? Zitten er bijvoorbeeld geen vetvlekken op? Ook bijvoorbeeld papier bij vleeswaren of gebakjes tellen mee: deze mogen niet bij het papier.
 • Check of er geen groot plastic omslag omheen zit. Indien dit wel het geval is, haal dit dan even apart los.
 • Kun je het papier scheuren? Dan kan het in de papierbak. Lukt dat niet? Dan zit er een plastic laagje op en moet het item bij het restafval.
Lees verder
Kranten in de tuin

Kranten in de tuin

Op eigenhuisentuin.nl geven de tuiniers 7 tips om kranten te hergebruiken in de tuin.

 1. Vorst bescherming: bedek de randen van de bloembak bedekken met krantenpapier om extra bescherming te bieden tegen de vrieskou.
 2. Op de composthoop: krantenpapier bevat koolstof wat ervoor zorgt dat onaangename geurtjes worden bestreden.
 3. Zaaibakjes maken: daar is de tip weer 🙂
 4. Wormenvoer: worden zijn dol op vochtige repen krantenpapier.
 5. Lokt slakken: door vochtige kranten rond je planten te leggen, lok je insecten zoals slakken, oorwormen en pissebedden naar je krant in plaats van je plant.
 6. Houdt vocht vast: knip een cirkel krantenpapier uit en leg deze op de bodem van je plantenpot. 
 7. Onkruidverdelger

Wil je meer weten? Lees dan verder op: https://www.eigenhuisentuin.nl/Tuin/tuinieren/kranten-her-gebruiken-tuin

Lees verder
Roestvrij staal oppoetsen

Roestvrij staal oppoetsen

Net als de ramen kun je ook roestvrij staal uitstekend oppoetsen met oude kranten. Het werkt trouwens ook ideaal voor het reinigen van de barbecue en de oven.

Draai, na het gebruik, het grillrooster in een krant, maak deze krant nat en de volgende dag kun je het rooster gewoon met een sponsje makkelijk schoon maken.

Lees verder

Kweekpotjes van papier

Eierdozen of krantenpapier, je kunt ze beiden gebruiken om zaadjes in te laten ontkiemen.

Vouw de kranten in de vorm van potjes (eventueel met behulp van een blik of fles om de vorm te verkrijgen) en vul deze met aarde waar je de zaadjes instopt. Als de zaadjes zijn ontkiemt zet je de plantjes over naar de moestuin.

Al eerder deelden we hiervoor de kweekpotjesmaker van Dille en Kamille.

Lees verder

Een envelop van papier

We gooien zoveel papier weg, dat we eigenlijk nog nuttig kunnen hergebruiken. Bijvoorbeeld door er zelf een envelop van te vouwen om een kaart of brief in te verzenden.

Op knutselidee.nl vonden we deze handige instructie.

Neem een stuk papier dat groot genoeg is voor jouw poststuk. Neem een vierkant stuk en bepaal het midden met bijvoorbeeld een liniaal en vanuit twee uiterste punten te meten. Vouw twee overliggende punten precies naar het midden en daarna vouw je de derde punt over de andere heen iets verder dan het midden. Deze laatste flap plak je dan vast met lijm.

Lees verder

Schone ramen

Ramen zemen, niet iedereen is er dol op. Met oude kranten en wat water en azijn kunt je snel en met minimale moeite de ramen schoonpoetsen zonder vervelende strepen en pluisjes achter te laten. De krantenpagina’s reinigen de ramen effectief, voorkomen strepen en laten geen inkt achter.

Heb je ramen gezeemd en blijven er strepen achter? Wrijf dan met een prop krantenpapier over de strepen om ze weg te poetsen.

Ook handig voor je autoruiten! Een oude autohandelaren truc voor prachtig glanzende ruiten is, de autoruiten opwrijven met een natte krant. Tijdens het wrijven van de krant over het raam, trekt de inkt van de krant ingetrokken vuil uit het oppervlak van de ruit.

Gebruik hiervoor geen keukenpapier! Dat is zonde!

Lees verder

Denk na voordat je print

Voor de één een ergernis en voor de ander een handige herinnering: een e-mail voetnoot die je wijst op het voorkomen van onnodig printen.

Wij ontvangen regelmatig deze Engelstalige versies in onze mailbox:

Think before you print. Print this mail only if you need to.If you have to print this email, please recycle it.Paper is renewable, recyclable and the natural support of ideas.Think before printing this mail.If you print this mail, please recycle it.

Heb jij een (Nederlandstalige) variant op deze voetnoten? Deel het met ons op Ontmoet.

Lees verder
Doe meer met afval: papier-maché

Doe meer met afval: papier-maché

Lekker kliederen met kranten en behanglijm. Dat hebben we ongetwijfeld als kind allemaal wel gedaan. Je kunt er de mooiste creaties mee maken.

Weet je nog hoe het moet? Je hebt het snelst resultaat als je het krantenpapier op een ondergrond plakt: Haal de krantensnippers door het behangerslijm en plak dit direct op een ondergrond zoals een fles, een ballon of wc-rolletje. Laat het goed drogen.

Maak een masker door papier-maché op een opgeblazen ballon te plakken. Na het drogen kun je de ballon doorprikken, afsnijden en beschilderen. 

Maak je eigen sambaballen! 1-Doe gedroogde pitten of ongekookte rijst in een ballon. Blaas hem op en leg er een knoop in. Snij in één kant van een wc-rolletje gleuven van 2 cm lengte en plooi de reepjes om. Plak het wc-rolletje met tape op de onderzijde van de ballon. Vul het rolletje met krantenpapier. Nu het geheel met papier-maché bedekken. Goed laten drogen!

2 -Plak de repen krantenpapier met behanglijm op een oude (gloei)lamp. Goed laten drogen. Na het drogen kun je zachtjes te de sambaltikken zodat het glas van de gloeilamp breekt. Zo zijn de scherven de vulling van de sambaballen.

Lees verder
Afvalscheidingswijzer weet raad

Afvalscheidingswijzer weet raad

Afval scheiden en het voorkomen van afval roept best wat vragen op als je het echt perfect wilt doen. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Dat realiseren we ons. Een handig hulpmiddel hierbij is de online afvalscheidingwijzer.

Deze afvalscheidingswijzer geeft raad bij de meest voorkomende afvalsoorten. Typ op de afvalscheidingswijzer een woord in waarover jij een vraag hebt. De afscheidingswijzer geeft antwoord.

De afvalscheidingswijzer is te raadplegen via website en ook is een app beschikbaar: https://www.afvalscheidingswijzer.nl

Lees verder
Soorten papier

Soorten papier

Volgens papierenkarton.nl zijn grofweg acht soorten papier en karton te onderscheiden.

 • Papier. Van 16 g/m2 tot en met een gramgewicht van 179 g/m2 wordt gesproken van papier.
 • Hygiëne papier (keukenpapier, tissues en toiletpapier)
 • Waardepapieren
 • Technische papieren
 • Karton. Karton is in wezen dik papier. Vanaf een gewicht van 180 g/m2 is sprake van karton.
  • Vouwkarton. Van 180 g/m2 tot een gewicht van circa 600 g/m2. Een flexibel en stevig materiaal dat vooral wordt ingezet voor consumentenverpakkingen. Vouwkarton bestaat uit meerdere lagen vezels.
  • Massiefkarton (of grijskarton). Boven een gewicht van 600 g/m2. Een sterk, stoot- en scheurbestendig materiaal dat zijn vorm behoudt in een vochtige omgeving. Massiefkarton bestaat uit een aantal (drie tot zes) lagen papier en is goed stapelbaar.
  • Golfkarton. De meest gebruikte transportverpakking. Zij bestaat uit meerdere op elkaar gelijmde lagen papier. Hierdoor ontstaat een stevige, stijve en lichte verpakking.
  • Vormkarton. Pulp wordt in een vorm gegoten en droogt daarin op. Voorbeeld: de eierdoos.

Wil je meer weten over de specifieke kenmerken van de papiersoorten: https://papierenkarton.nl/soorten-eigenschappen/eigenschappen-papier-en-karton/

bron: papierenkarton.nl

Lees verder