Je bevindt je nu op een gearchiveerde challenge. Deze is niet meer actief, maar je kunt wel alle berichten en pagina’s bekijken. Klik hier om de huidige challenge te bekijken of ga via ‘ARCHIEF’ naar een andere challenge.
Tips
Soephoofd: koken met weggooigroente

Soephoofd: koken met weggooigroente

Ken je Soephoofd al? Soephoofd helpt de huis-, tuin- en keukenconsument om van die sneue groenten en treurig fruit een lekker maaltje te maken.

Op hun website soephoofd.nl vind je veel tips en hulpmiddelen om te koken met restjes. En zo bewust te gaan met voedselverspilling.

Op de facebookpagina KliekjesCollectief, delen meer dan 400+ mensen hun tips en tricks delen. Volgen dus!

Lees verder
Zet je koelkast op 4 graden

Zet je koelkast op 4 graden

Bacteriën groeien sneller dan je denkt. Ook in de koelkast en zeker als je je koelkast niet op de juiste temperatuur zet. Het wordt daarom aanbevolen om je koelkast op 4 graden te zetten, zodat je je etenswaren zo lang mogelijk kunt bewaren. Het is toch echt verspilling wanneer je eten sneller bederft en je het alsnog moet weggooien.

Er zijn verschillende koelkastthermometers verkrijgbaar om de temperatuur van je koelkast in de gaten te houden. Is de temperatuur te hoog, zet de knop van je koelkast dan wat hoger zodat de temperatuur naar 4 graden daalt.

Temperatuur van koelkast / vriezer opmeten:

Koelkast: plaats de thermometer in de koelkast. Laat een nacht (8 uur) staan zonder de deur tussentijds te openen. Klopt de op de thermometer aangegeven temperatuur met de instellingen van de koelkast?Vriezer: plaats de thermometer tussen twee zakken groenten en wacht, zoals hierboven, minimaal 8 uur. Een temperatuur van -18 tot -20 graden is prima.

Lees verder
Een koelkaststicker helpt

Een koelkaststicker helpt

Het is niet altijd duidelijk waar je een product het beste kunt bewaren. Hoort het product in de koelkast of juist in de voorraadkast of op de fruitschaal. Denk hierbij aan tomaten, appels, avocado’s en citrusvruchten. De Ja-Nee Koelkaststicker van het Voedingscentrum is hiervoor een handig hulpmiddel. Op de sticker staat van 12 producten waar je deze het beste kunt bewaren. Plak je hem op een opvallende plek in je koelkast, dan kan het bijna niet misgaan.

De koelkaststicker kun je gratis bestellen in de webshop van het Voedingscentrum.

Lees verder
Kijk, ruik en proef

Kijk, ruik en proef

Ga bij het het beoordelen van je voedsel of een product af op je zintuigen. Kijk, ruik en proef een product als je niet zeker weet of het nog goed is.

Vaak is een product nog goed terwijl de THT-datum is verstreken. Het is dan zonde om het zo maar weg te gooien! Gebruik je neus, je ogen en je mond om dit echt te beoordelen.

Staat er een TGT-datum op je product. Neem dan geen risico en gooi het product weg na deze datum.

Nog even de verschillen op een rijtje:

 • THT= tenminste houdbaar tot.
 • TGT = te gebruiken tot.
Lees verder
Ontdooi je eten gekoeld

Ontdooi je eten gekoeld

Bedenk op tijd of je boodschappen haalt of producten uit je vriezer gaat eten. Eet je voedsel uit de vriezer, haal dit er dan de avond van te voren al uit. Laat de producten afgedekt, op een schaal ontdooien in de koelkast. Zo voorkom je de groei van bacteriën en weet je zeker dat je het niet alsnog bedorven hoeft weg te gooien.

Lees verder
Koel je eten binnen 2 uur

Koel je eten binnen 2 uur

Kook je wel eens voor meerdere dagen vooruit. Of heb je eten over wat je op een andere dag ook nog kunt eten. Dat is een prima manier om bewust om te gaan met eten en etensresten.

Laat je maaltijd goed afkoelen en zet het afgedekt in de koelkast. Wel altijd binnen twee uur, dan kun het zo nog zeker twee dagen bewaren.

Vries je het op dezelfde dag nog in dan kun je het zeker 3 maanden in de diepvries bewaren. Vergeet niet op je zakje of bakje de invriesdatum te vermelden.

Lees verder
Maak een smoothie

Maak een smoothie

Wanneer je geen tijd hebt gehad om je fruit of groente op te eten. Of je hebt te veel fruit in huis gehaald en het moet écht op, maak er dan een gezonde smoothie van.

Stop het overgebleven fruit en groente in een blender en je hebt in een handomdraai een verse en gezonde smoothie.

Ons favoriete recept: bladspinazie, banaan, of ananas, of mango met een beetje kokoswater in een blender. Supergezond!

Lees verder
Vaste kliekjesdag

Vaste kliekjesdag

Probeer een vaste dag in te plannen die je gebruikt om te koken met al je restjes. Doe je dat al, super! Misschien zijn dan wel meer dagen mogelijk.

Doe je het nog niet, probeer het eens. Je zult zien dat je hiermee echt de hoeveelheid etensresten die je anders zou weggooien vermindert. En je koelkast op orde houdt.

Heb jij een lekker gerecht gemaakt op jouw Kliekjesdag, deel je recept met foto vooral op Ontmoet. Wellicht inspireer je er anderen mee.

Lees verder
Plak een diepvriessticker

Plak een diepvriessticker

Veel producten kun je gewoon invriezen. Pak je later je voedsel weer uit de vriezer om het te gebruiken, dan weet je vaak niet meer hoe lang het er al in ligt. Door er een sticker op te plakken met de invriesdatum, of nog handiger, met de uiterste houdbaarheidsdatum dan weet je zeker dat je product nog goed genoeg is om te gebruiken.

Over het algemeen geldt:

 • brood is ongeveer 1 maand houdbaar in de vriezer
 • restjes zijn 3 maanden houdbaar
 • rauw vlees en vis 6 maanden.
 • rauwe kip is 9 maanden houdbaar
 • groente en fruit ongeveer 1 jaar

Het voedingscentrum heeft hiervoor een handig hulpmiddel: de diepvriessticker. Deze is helaas op dit moment niet meer verkrijgbaar via hun webshop, dus houdt de website van het Voedingscentrum in de gaten.

Lees verder
Koken met kliekjes

Koken met kliekjes

Blijft er na de maaltijd, of bij het bereiden ervan, veel lekkers over?

Met tips voor deze lekkere maaltijden kun je meer met je restjes doen. Wij smullen ervan:

 • Dip je overgebleven groente, kruiden, brood in een heerlijke kaasfondue.
 • Heb je kleine restjes vlees, groente en vis in je koelkast liggen, dan kun er ook mee gourmetten.
 • Van restjes groente kun je een heerlijke soep maken.
 • Of er je pizza mee beleggen.
 • Heb je een stukje kaas over, rasp het dan en strooi het over je bord pasta.
 • De olie uit het potje zongedroogde tomaten kun je best nog gebruiken om iets in te roosteren, te wokken of te bakken.
 • Bruine bananen het lekkerst om te gebruiken in je zelfgebakken bananenbrood, of bak er bananenpannenkoekjes van.
Lees verder