Je bevindt je nu op een gearchiveerde challenge. Deze is niet meer actief, maar je kunt wel alle berichten en pagina’s bekijken. Klik hier om de huidige challenge te bekijken of ga via ‘ARCHIEF’ naar een andere challenge.
Samenvatting weekopdracht #2

16 maart 2020

Samenvatting weekopdracht #2

Samenvatting weekopdracht #2

En zo zijn we al bijna halverwege de uitdaging om je restafval te verminderen. Heb jij de handige tips tegen fruitvliegjes gezien die zijn gedeeld bij Ontmoet? Een tip is om je fruit donker en koeler te bewaren, en ook een bakje met appelazijn neerzetten schijnt te helpen. Dat is handig om te weten.  

Wat hoort bij gft/gfe?

We vroegen jullie met de weekopdracht van afgelopen week om aan te geven welke van de genoemde afvalsoorten je op dit moment weggooit bij gft/gfe. De juiste antwoorden zijn:

Bij gft/gfe horen:

eierschalen, koffiedrap, koffiepads, schaal- en schelpdieren, pinda- en notendoppen, visgraten, koffiefilters, vleesbotjes, kaaskorsten*, klokhuizen, fruitschillen, gekookte etensresten, olie en vetten, aardappelschillen, brood en broodkorsten.

Bij restafval horen:

Nespressocups: de cupjes mogen niet in de zak voor plastic, blik en drinkpakken (pmd) omdat er koffiedrab in zit. Daardoor kunnen ze niet als pmd gerecycled worden. Een aantal merken (Nespresso, l’Or) heeft een eigen inzamelsysteem. Je kunt hun cupjes bij de winkel inleveren of meegeven aan de bezorger van nieuwe cups (in een recyclingzakje), of je stuurt ze op. Een aantal merken (Peeze, FairTrade) heeft composteerbare koffiecupjes: die mogen niet in de biobak, maar horen bij het restafval.

Theezakjes: in de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Daarom mag het niet in de gft/gfe-container.

Frituurvet: is er geen inzamelpunt voor frituurvet in de buurt, dan kunnen frituurvet, (bak)olie en vette jus bij het restafval. Doe het dan ook in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop want olie en vetten vervuilen de afvalbak.

Slachtafval/dode huisdieren : slachtafval kun je brengen naar de Milieustraat.

Houtskool en asresten : Asresten kunnen schadelijke stoffen bevatten en mogen daarom niet bij het groente- fruit- en tuinafval of op de composthoop.

*Kaaskorsten was een zogenaamde instinker: als er nog plastic in de korst zit, hoort het bijhet restafval. Zit er geen plastic bij dan mag het in de gft/gfe-container.

Olie en vetten: Een restje jus of gestold vet mag in de gft-container, eventueel opgedept met keukenpapier of verpakt in een krantenpagina.

Deel deze pagina op: Facebook Twitter E-mail