Je bevindt je nu op een gearchiveerde challenge. Deze is niet meer actief, maar je kunt wel alle berichten en pagina’s bekijken. Klik hier om de huidige challenge te bekijken of ga via ‘ARCHIEF’ naar een andere challenge.
Nieuws

30 juni 2020

1 – 7 september: de Verspillingsvrije week

1 – 7 september: de Verspillingsvrije week

Onze vorige challenge had al thema bewust om te gaan met etensresten. Lukt je dat nog steeds?

Van 1-7 september vindt de Verspillingsvrije week plaats. ‘Samen Tegen Voedselverspilling’ organiseert de Verspillingsvrije week. Een week die je uitdaagt om zo min mogelijk voedsel weg te gooien. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer eten en drinken we redden. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook gunstig voor je portemonnee.

Doe jij ook mee? Meer informatie vind je op: https://samentegenvoedselverspilling.nl/events/verspillingsvrije-week/

Lees verder...

29 juni 2020

Paper city: een stad van papier en karton bouwen

Paper city: een stad van papier en karton bouwen

Zoekend naar inspiratie om creatief om te gaan met (oud) papier en karton stuitten we op Paper City. Paper City zijn steden gemaakt van papier en karton. Enorm veel creaties vind je als je op Google zoekt op ‘paper city’.

En eigenlijk hebben wij met onze omslag op onze eigen Doe Mee Met Minder Afval-website er ook al invulling aan gegeven.

Lees verder...

26 juni 2020

Doe de ‘Plastic Check’ van Greenpeace

Doe de ‘Plastic Check’ van Greenpeace

Greenpeace Nederland heeft een actiesite ontwikkeld waarop je je eigen plastic gebruik kunt checken aan de hand van 8 vragen.

Aan het eind van de actie kun je je telefoonnummer opgeven om daarna gratis 3 sms’jes met tips te ontvangen hoe jij in actie kunt komen voor een wereld zonder wegwerpplastic. 

Onder alle deelnemers wordt een Nooit-Meer-Plastic-Pakket verdeeld. Dit pakket bevat leuke gadgets voor een leven zonder wegwerpplastic: het boek ‘Hoe je stopt met plastic’ van Will McCallum, een roestvrijstalen drinkfles, tandenborstel, douchespons, reinigingspads en een herbruikbare foodwrap (te gebruiken in plaats van folie of boterhamzakjes). De ontvanger wordt vóór 1 augustus telefonisch op de hoogte gesteld.

Deelnemen aan de Plastic Check kan via deze actiewebsite: doemee.greenpeace.nl/plastic-check 

Photo by tanvi sharma on Unsplash

Lees verder...

25 juni 2020

Nieuwe frisse textielcontainers in Vlaardingen

Nieuwe frisse textielcontainers in Vlaardingen

De containers waar inwoners van Vlaardingen hun afgedankte textiel en schoeisel in kunnen stoppen zijn vernieuwd. Om het scheiden en wegbrengen van afgedankt textiel gemakkelijk te maken heeft Irado in opdracht van de gemeente Vlaardingen 14 nieuwe bovengrondse containers geplaatst. Tot voor kort waren dit ondergrondse containers waarin regelmatig vervuild textiel en restafval werd gegooid. Het vervuilde textiel is dan niet geschikt voor hergebruik of recycling. Met de nieuwe bovengrondse containers moeten deze problemen tot het verleden behoren.

De 14 nieuwe containers hebben een frisse en herkenbare uitstraling. Voor inwoners van Vlaardingen is nu meteen duidelijk waar het textiel thuis hoort, zodat het niet in de restafvalcontainer belandt. Het afgedankte textiel hoeft niet heel te zijn, maar wel droog en schoon (gewassen en zonder verf- en olievlekken). Om vervuiling te voorkomen is het belangrijk om kleding en schoenen wel eerst te verpakken in een plastic zak die goed is dichtgeknoopt, voordat deze in de container wordt gegooid. Ook gescheurde en versleten kleding en textiel mag in de textielcontainer, net als riemen, petten, knuffels, poetslappen en gordijnen.

De oude ondergrondse textielcontainers zijn afgesloten en krijgen op den duur een nieuwe bestemming.

Meer informatie over textiel scheiden vind je hier: irado.nl/textiel

Lees verder...

23 juni 2020

Duurzaam Omoda biedt een herbruikbare ecobox aan

Sinds december 2019 biedt Omoda een duurzame verzendoptie aan, namelijk de ecobox. Deze herbruikbare en opvouwbare verzenddoos van kunststof kan meer dan 50 keer hergebruikt worden. Omoda heeft de Ecobox samen met Paardekooper ontwikkeld.

Na 4 keer hergebruiken is een ecobox al beter dan een kartonnen doos wat betreft waterverbruik, na 10 keer wat betreft energieverbruik en na 26 keer wat betreft CO2-uitstoot.

DuurzaamEr worden steeds meer online pakketjes bezorgd. Daar kunnen we duurzamer mee omgaan, dacht Omoda. Door een inpakmachine te ontwikkelen werd het verpakkingsproces efficiënter. Daarbij kwam er 46 procent minder lucht in de pakketjes, dat een besparing van 25 procent laadvolume in de transportwagens opleverde. Waar voorheen voor dezelfde lading vier vrachtwagens reden, zijn dat er nu nog maar drie. 

Meer weten over de duurzame initiatieven van Omoda, lees hier verder.

Lees verder...

22 juni 2020

Deze week: Duurzame Week

Deze week: Duurzame Week

Green Up Your Life organiseert deze week voor de vijfde keer de Duurzame Week.

Tijdens deze week leer jij, als consument of professional, wat je kan doen om bij te dragen aan een groenere wereld, met talloze evenementen rondom de thema’s voeding, wonen, omgeving, reizen en consumeren. Normaal gesproken vind het festival plaats op de Neude en andere locaties in Utrecht. Vanwege coronamaatregelen wordt het festival dit jaar online georganiseerd via de website www.duurzameweek.nl.

Duurzame Week wil laten zien hoeveel er allemaal gedaan wordt in Utrecht én heel Nederland op het gebied van ecologische duurzaamheid en wat jij daar aan bij kan dragen.

Nieuwgierig geworden? https://duurzameweek.nl/

Lees verder...

19 juni 2020

Papier besparen met digitale kassabon

Papier besparen met digitale kassabon

Al die kilo’s afval die kassabonnen tot gevolg hebben inspireerden de ondernemers van Digibon voor een slim én digitaal alternatief. Met hun uitvinding, de Klippacast, wonnen ze in 2017 de ASN Bank Wereldprijs.

De digitale kassabon werkt via een QR-code. Deze code kun je scannen met je telefoon om de bon digitaal uit de kassa op te halen. Er is geen app nodig om gebruik te maken van het systeem. De meeste telefoons hebben tegenwoordig een QR-code scanner ingebouwd in de camera van hun telefoon. Daarbij kan je de Digibon QR-code scannen en digitaal de bon downloaden.

Om kassa’s klaar te maken voor een digitale verbinding is de KlippaCast nodig, waardoor kassa’s hun transactiegegevens kunnen delen. Zo kunnen zelfs ouderwetse kassa’s relatief eenvoudig aangesloten worden.

Het gebruik van de KlippaCast kost wel energie, en e-waste is tegenwoordig bijna een groter probleem dan ‘gewoon’ afval. Daarom geeft Digibon haar dienstverlening nog een extra duurzame dimensie. “Voor elke 100 geplaatste kastjes planten wij 100 bomen. Hierdoor compenseren we de uitstoot en energie die het kastje en de servers bij hun productie en gedurende hun levensduur gebruiken ruimschoots. Zo zorgen we dat we bijdragen aan een groenere toekomst.”

Photo by Michael Walter on Unsplash

Lees verder...

18 juni 2020

Voortaan kartonnen verpakking bij sixpacks Grolsch-bier

In maart van dit jaar maakten PLUS Supermarkten en Grolsch bekend geleidelijk te stoppen met de plastic verpakking om sixpacks bier.

De nieuwe kartonnen TopClip-verpakkingen van de sixpacks worden exclusief bij PLUS Supermarkten geïntroduceerd. Vanaf medio maart tot eind augustus 2020 zijn de Grolsch multipacks met TopClip-verpakkingen verkrijgbaar bij een geselecteerd aantal PLUS supermarkten. Grolsch de ambitie om nog dit jaar te starten met alle multipacks blik om te zetten van blikfolie naar de TopClip-verpakking.

Hiermee bespaart Grolsch per jaar ruim 100.000 kg plastic. Dit is vergelijkbaar met ruim 4 miljoen nieuwe plastic tassen.

Lees verder...

16 juni 2020

The Green Quest zoekt duurzame doeners

The Green Quest zoekt duurzame doeners

Harm Edens neemt in een nieuw BNR programma de vergroening van Nederland onder de loopt. The Green Quest wordt elke maandag om 15.00 uur uitgezonden op BNR Nieuwsradio.

Tijdens het programma pitcht elke week een duurzame doener zijn of haar innovatieve project. Alle innovatieve projecten kun je na de uitzending terug in the Green Gallery op de website van het programma.

Aanmelding voor het seizoen 2019-2020 is inmiddels gesloten. In juli kiest het Green Team de winnaar en wordt de Green Quest Award uitgereikt.

Lees verder...

15 juni 2020

Snoeptomaatjes in vouwkarton in plaats van plastic emmertjes

Snoeptomaatjes in vouwkarton in plaats van plastic emmertjes

De snoeptomaatjes, je kent ze ongetwijfeld. Greenco is teler en verpakker van snackgroenten. Greenco heeft duurzaamheiden Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO) hoog in het vaandel. Met het onafhankelijke keurmerk On the Way to PlantProof kunnen ze aantonen dat hun producten duurzamer zijn geproduceerd en daardoor beter zijnvoor natuur, milieu, klimaat en dier. Streven is de snoeptomaatjes te verpakken in 100% gerecyclede materialen. Greenco is op zoek gegaan naar een alternatief voor de plastic emmers voor snoeptomaatjes.

Lees verder: https://www.vouwkarton.nl/uploads/Bestanden/User%20cases/Case%20Tomatendoosje%20-%20opgemaakt.pdf

Lees verder...