Je bevindt je nu op een gearchiveerde challenge. Deze is niet meer actief, maar je kunt wel alle berichten en pagina’s bekijken. Klik hier om de huidige challenge te bekijken of ga via ‘ARCHIEF’ naar een andere challenge.
Nieuws

31 maart 2020

Verspillingsvrije week in september

Verspillingsvrije week in september

Ben jij enthousiast geworden over tips & trucs die we de afgelopen maand met je hebben gedeeld? De Consumentenbond en Milieucentraal lanceren in september een Verspillingsvrije week. Net als onze challenge dagen zij je een week lang uit om zo min mogelijk voedsel weg te gooien.

De Verspillingsvrije week vindt plaats van 30 september tot en met 6 oktober.

Ook wij blijven je ondersteunen. Heb je vragen of is iets niet duidelijk, laat het ons weten via info@doemeemetminderafval.nl.

Foto: Consumentenbond

Lees verder...

30 maart 2020

Duurzame koffiecups: recyclen of composteren?

Duurzame koffiecups: recyclen of composteren?

Ben jij een trouwe Nespresso-drinker? Dan weet je ongetwijfeld af van het duurzaamheidsprogramma van deze koffieleverancier. De cups zijn gemaakt van aluminium en daarom oneindig te recyclen. Als je ze weer inlevert om te recyclen. De Koffiejongens hebben voor de cups een andere oplossing gevonden: biologisch afbreekbare koffiecups voor thuis of op kantoor.

De koffiecups van De Koffiejongens zijn 100% biologisch afbreekbaar. Dat betekent dat je de cups na gebruik in de gft-container kunt weggooien. De cups zijn namelijk gemaakt van suikerriet, mais en zetmeel. De cup lost op en wordt samen met de koffie omgezet in voedzame compost.

Meer informatie: De Koffiejongens.nl

Lees verder...

27 maart 2020

The Ketchup Project: van waste naar taste

The Ketchup Project: van waste naar taste

40% van de tomatenoogst in Kenia wordt weggegooid. Dat vinden de initiatiefnemers van The Ketchup Project zonde! Samen met de Keniaanse boeren maken ze er nu ketchup van.

De missie van The Ketchup Project is het stimuleren van de locale economie en het realiseren van essentiële levensverbeteringen voor boerengemeenschappen in ontwikkelingslanden.

De ketchups van The Ketchup Project zijn online te bestellen. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar.

www.theketchupproject.nl

Lees verder...

26 maart 2020

Voedselverspilling voorkomen met de Unwasted box

Voedselverspilling voorkomen met de Unwasted box

Unwasted biedt boxen aan met een grote variant aan A-merk producten. In de box vind je producten die niet meer verkocht kunnen worden in de supermarkt. Maar toch nog goed genuttigd kunnen worden.

De A-merk producten zijn van verschillende productcategorieën, zoals chips, noten en ontbijtgranen. Merken die je in de box kunt tegenkomen zijn van Lay’s, Quaker, Duyvis, Doritos en Snack a Jacks.

Je kunt kiezen uit twee mixboxen: een large en een medium variant. De boxen worden samengesteld op basis van het op dat moment beschikbare aanbod. De box is dus altijd een verrassing! Neem eens een kijkje op hun website en laat ons weten hoe de Unwasted box jou is bevallen.

Hier kun je de Unwasted box bestellen

Lees verder...

25 maart 2020

Albert Heijn en duurzaamheid

Albert Heijn en duurzaamheid

De dagelijkse boodschappen doen, doen wij als consument steeds bewuster waarbij we rekening houden met het milieu. Albert Heijn realiseert zich dat en probeert waar mogelijk een bijdrage te leveren aan een betere wereld. De bakjesactie is hiervan zeker een laatste voorbeeld.

In 2019 zijn ze voor derde keer op rij door Nederlandse consumenten uitgeroepen tot meest duurzame supermarkt van Nederland. En niet voor niets:

  • Keten: samen met boeren, telers en leveranciers
  • Dierenwelzijn: met scharrel- en biologische producten.
  • Energie & transport: energiebesparing in winkels en distributiecentra
  • Minder verpakkingen en meer recycling
  • Voedselverspilling voorkomen

Voedselverspilling

De ambitie van Albert Heijn is om in 2030 50% minder te verspillen (t.o.v. 2015) in samenwerking met klanten, partners en leveranciers. Wát ze doen hebben ze uitgewerkt in dit schema. Dat is veelbelovend!

Lees hier meer over Albert Heijn en duurzaamheid.

Lees verder...

24 maart 2020

Nestlé Japan vervangt KitKat-verpakkingen voor origami-papier

Nestlé Japan vervangt KitKat-verpakkingen voor origami-papier

Afgelopen jaar heeft Nesté aangekondigd dat ze van plan zijn hun verpakkingen 100% recyclebaar te hebben in 2025.

Daarop vooruitlopend hebben ze in Japan de plastic verpakkingen van KitKat vervangen door origami-papier. Op de verpakking vind je tevens een leuke instructie hoe je er een origami-kunstwerk van kunt maken.

Japan is de grootste markt voor KitKats, er worden er 4 miljoen per dag van verkocht. Nestlé verwacht hiermee ongeveer 380 ton plastic per jaar mee te besparen.

bron: https://mymodernmet.com/kitkat-origami-packaging-nestle-japan/ foto: Nestlé Japan

Lees verder...

23 maart 2020

Samenvatting weekopdracht #3

Samenvatting weekopdracht #3

En weer is er een week voorbij gevlogen. Deze week hebben we onder andere gekookt met kliekjes. Wat was jouw lekkerste recept? Hieronder een van onze favorieten, zeer geschikt voor wanneer je toch iets meer groente hebt gekocht dan je achteraf nodig had:

KliekjessoepMaak soep van je groentekliekjes! Haast elke groente leent zich hier wel voor. Heb je nog een stronk van de broccoli over, wat courgette en aardappel? Snijd alles in blokjes en kook het met een blokje groentebouillon (1 per 500ml). Voeg eventueel wat gember, knoflook, sinaasappelsap of appel toe en pureer het vervolgens na zo’n 20 minuten koken met de staafmixer. Voeg naar smaak peper en zout toe. Je kunt hier uiteraard ook allerlei andere soorten groenten aan je soep toevoegen! Wil je liever een wat dikkere soep? Voeg dan een beetje bloem toe tot de soep de gewenste dikte heeft.

Variatietip: vaak maakt een schepje creme fraiche het gerecht extra lekker. Liever wat te kauwen? Bak dan (vegetarische) spekreepjes.

Nieuwe weging op de Restafvalmeter Heb je vorige week geen tussentijdse weging gedaan van je restafval. Misschien is nu een mooi moment om dat nog eens te doen. De nieuwe weging kun je invoeren op je profiel.

Lees verder...

19 maart 2020

Zelf oesterzwammen kweken op koffiedik

Zelf oesterzwammen kweken op koffiedik

Waar doe jij met je koffiedik na het zetten van een kop koffie? Toch niet weggooien! Het Rotterdamse bedrijf Rotterzwam heeft hier een perfecte oplossing voor: je kweekt er oesterzwammen op en je hebt een originele Rotterzwam.

Rotterzwam is al ruim vijf jaar actief om kringlopen te sluiten en zoveel mogelijk koffiedik zo hoogwaardig mogelijk te verwerken. Ze haalt bij een breed scala aan organisaties in en rond Rotterdam het koffiedik op. Ook nog eens duurzaam: met de fiets of elektrische voertuigen.

In hun eigen kwekerij kweken zij oesterzwammen op de ophaalde koffiedik en bieden de zwammen vervolgens weer aan aan (bedrijfs)restaurants in en rond Rotterdam. En ze maken heerlijke kroketten en bitterballen van deze oesterzwammen.

Thuis kweken

Wil je thuis aan de slag met jouw koffiedik, dat kan. Voor particulieren die interesse hebben in dit fenomeen, hebben zij de rotterzwam-growkit ontwikkeld. Daarmee kun je eigen koffiedik omzetten naar oesterzwammen. Gewoon op je eigen aanrecht. De missie van Rotterzwam is dan ook: alle Nederlanders als #aanrecht-agrariërs.

Ben je geïnteresseerd en wil je meer informatie en verkooppunten weten. Neem eens een kijkje op de website van Rotterzwam: https://www.rotterzwam.nl/

Foto: Bluecity.nl

Lees verder...

18 maart 2020

18 maart: Global Recycling Day

18 maart: Global Recycling Day

Vandaag is het Global Recycling Day. Wereldwijd hebben 24 organisaties en verenigingen wereldwijd zich hierbij aangesloten. Zij voelen zich verantwoordelijk voor onze aarde, en het milieu. Daarom organiseren zij evenementen en andere initiatieven om ons bewust te maken van het belang van het hergebruik van waardevolle grondstoffen.

In Nederland heeft de Vereniging Afvalbedrijven (VA) zich ook hierbij aangesloten. Het thema van dit jaar is ‘Recycling Heroes’. Wereldwijd worden helden geëerd, groot of klein, die zich bezighouden met recycling. De VA gaat individuele Nederlandse helden en burgerinitiatieven die bijdragen aan meer recycling in het zonnetje zetten.

Wil je meer weten over Global Recycling Day, kijk dan eens op hun website: https://www.globalrecyclingday.com/

Lees verder...

17 maart 2020

McDonalds gaat aan de slag met milieuvriendelijke verpakkingen

McDonalds gaat aan de slag met milieuvriendelijke verpakkingen

De afgelopen weken heb je de You bin it you win it-campagne van McDonalds ongetwijfeld opgemerkt. Deze campagne is inmiddels geëindigd. Wij vinden het heel positief dat McDonalds oog heeft voor duurzaamheid en het innovatieprogramma platform Better M heeft opgezet om in Europa minder plastic te gebruiken en meer verpakkingen te recyclen.

Dat betekent dat:

  • De McFlurry in een nieuwe verpakkingen zonder deksel wordt ingevoerd. En ze alternatieven voor de plastic McFlurry-lepel testen en experimenteren met een nieuw papieren rietje.
  • Afgelopen zomer zijn in Nederland de ballonnen in het Happy Meal al vervangen door maskertjes van gerecycled papier.
  • Bij zo’n tien restaurants vinden testen plaats op het gebied van duurzaamheid en bieden ze dekseltjes alleen op verzoek aan en hebben ze herbruikbare koffiebekers. De voorverpakte producten zoals sap- en smoothieflesjes worden voortaan gemaakt van 100 procent gerecycled plastic. 

Het doel van McDonald’s is om in 2025 alleen nog verpakkingen te gebruiken die gemaakt zijn van gerecycled, hernieuwbaar of gecertificeerd materiaal.

Lees het volledige artikel op RetailNews: McDonald’s lanceert milieuvriendelijke verpakkingen: McFlurry zonder deksel

Lees verder...