Je bevindt je nu op een gearchiveerde challenge. Deze is niet meer actief, maar je kunt wel alle berichten en pagina’s bekijken. Klik hier om de huidige challenge te bekijken of ga via ‘ARCHIEF’ naar een andere challenge.
Hoe zit dat met microplastics in compost?

6 maart 2020

Hoe zit dat met microplastics in compost?

Hoe zit dat met microplastics in compost?

Helaas kom je microplastics overal tegen; ze komen voort uit bijvoorbeeld bandenslijpsel, cosmetica of textiel. Doordat men deze producten veel gebruikt vinden zij hun weg het milieu in. Ook in compost worden deze microplastics aangetroffen. Ze zijn namelijk zo klein dat ze door het verwerkingsproces heen glippen. De microplastics zijn ook niet met het blote oog waarneembaar.

Tijdens het composteerproces worden geen additieven of processtoffen toegevoegd. Dit betekent dat de microplastics al daarvoor in het afval aanwezig zijn waar het compost van gemaakt wordt. En daarom pleit de Vereniging Afvalbedrijven voor een schone stroom van gft-afval.  Een verbeterde scheiding van gft-afval en een ontzorgende inzameling van het gft-afval helpen om deze stroom zo schoon mogelijk te houden. Hierdoor neemt de kans op de aanwezigheid van vervuiling van het gft-afval, waaronder microplastics, bij de verwerking van deze stroom af en kan kwalitatief hoogwaardige en schone compost worden geproduceerd.

Deel deze pagina op: Facebook Twitter E-mail